Francuska

Mulen Ruž

Mulen Ruž

Mulen Ruž je najpoznatiji kabare na svetu, i nastao je mnogo pre kabarea u Las Vegasu. Prepoznatljiv je po cvrenoj vodenici koja se nalazi na krovu lokala, a i sam naziv Mulen Ruž to znači. Sagrađen je i otvoren 1889, poznat kao tradicionalni kabare gde je rođen ples kan kan. Međutim u početku je imao više reputaciju bordela, gde su dolazili stariji Parižani koji su tu mogli videti mlade, zgodne devojke i nikako nije bio elitno mesto. Međutim vremenom se klijentela promenila i Mulen Ruž postaje jedno od najprestižnijih mesta za izlazak i opuštanje. Mnogi svetski poznati umetnici su tu nastupali: Edit Pjaf, Frenk Sinatra, Elton Džon. Slikar Tuluz-Lotrek bio je redovan posetilac kabarea. Naslikao je i nekoliko slika Mulen Ruža koje su poznate širom sveta.

Poseta Mulen Ružu je i danas jako popularna, i za svaku predstavu se potroši malo bogatstvo, ali je vredno za uživanje koje dobijate i na trenutak se prepustite čarima pariskih noći.


LuvrLuvr

Luvr je najposećeniji muzej na svetu. Prvenstveno je sagrađen kao utvrđenje za odbranu od Vikinga. Zatim je bio dvorac, a muzej je od 1793. godine. Građen je u nekoliko faza, prva je iz XII veka, a poslednja je sagrađena Kristalna piramida koje je ulaz u sam muzej, 1989.

U muzeju postoji 35 hiljada umetničkih dela i preko 380 hiljada predmeta, kolekcija je raznovrsna, od antičkog doba do sredine XIX veka. Većina su slike i skulpture evropske umetnosti.

Da biste videli sve što je izloženo u Luvru trebalo bi da tamo provedete pet nedelja. Oko šest miliona ga poseti svake godine i skoro svi vide Mona Lizu. Jedno od najznačajnijih umetničkih dela u muzeju. Slika je u Francuskoj od XVI veka kada ju je Fransoa kupio i doneo na svoj dvor.

Italijani ovu sliki nazivaju La Djakonda. Smatra se da je žena na slici Liza Gerardini, žena bogatog firentinskog trgovca Frančeska del Djokonde. Jedna od misterija vezanih za sliku je nedostatak obrva. Postoji teorija da je došlo do greške prilikom jednog od prvih čišćenja slike i slučajno  su obrisane. Verovatnije je da Leonardo da Vinči nije završio ovu sliku, kao i mnoga druga dela.


Ajfelov ToranjAjfelov Toranj

Ajfelov Toranj jedna je od najpoznatijih građevina na svetu i najprepoznatiljviji simbol Pariza. Sagrađen je 1889. godine povodom izložbe u čast proslave stogodišnjice Francuske revolucije. Plan je bio da se posle izvesnog vremena ukloni, ali i pored protesta tadašnjih arhitekti i naroda koji se bojao da se ova čelična konstrukcija neće uklopiti u arhitekturu Pariza ona i danas ponosno stoji i nemoguće je zamisliti grad bez nje.

Kada je završen Ajfelov toranj bio je najviša zgrada na svetu. Gradio ga je Gustav Ajfel, koji je takođe konstruisao čeličnu konstrukciju Kipa Slobode.

Toranj je građen dve godine, i na njemu je radilo 132 radnika i 50 inženjera. 320 metara je visok i 7000 tona težak. To je mesto gde se održavaju mnogi značajni događaji i oduvek je inspirisalo umetnike.

Danas oko sedam miliona ljudi poseti Ajfelov toranj i predstavlja najposećeniji spomenik na svetu za koji mora da se plati.


HranaHrana

Svakako ono što je svetski poznato a vezuje se za francusku kuhinju su vino i sirevi.

Vekovima se smatra da je Fracuska prvak u proizvodnji vina. Koreni tradicije pravljenja vina datiraju iz šestog veka pre nove ere. Francuska vina dekorišu trpeze širom sveta i dominiraju nad ostalim vinima. Vino je sastavni deo fracuskog identiteta i ponosa. Dom Perinjon, najpoznatije šampanj vino na svetu, naziv je dobilo po jednom Benediktanskom kaluđeru, koji je zaslužan za otkrivanje procesa proizvodnje penušavih vina.

U Francuskoj ima preko 400 vrste sireva. Eksperti kažu da su poneke vrste sira dobre u određenom godišnjem dobu. Na primer Camembert je dobar tokom proleća, a Beaufort je najukusniji u jesen. Jedna od zanimljivosti je da se smatra da je Dalijeva najpoznatija slika Istrajnost sećanja inspirisana polutečnim sirom Camembert. Dok je imao glavobollju Dali je posmatrao sir koji je bio poluistopljen i te noći je sanjao satove koji se tope. Zatim je sve to pretočio u jednu od svojih najznačajnijih umetičkih dela.


Mont Saint – MichelMont Saint – Michel

Mont Saint – Michel, Vrh Svetog Mihajla je stenovito ostrvo u Normandiji, u Francuskoj. Posle Pariza predstavlja najposećenije turističko mesto. To je naime malo ostrvo koje je povezano kilometer dugačkim nasipom sa kopnom koji je moguće preći samo za vreme oseke, dok za vreme plime ostrvo je odsečeno. Bilo je strateška tačka sa utvrđenjem  i služilo je za odbranu.

Na ostvru se nalazi manastir, koji je izvanredan primer gotičke arhitekture i čija impresivna arhitektonska struktura ne prestaje da oduševljava moderne arhitekte i turiste. Predstavljao je jedan od najvažnijih centara hodočasnika tokom srednjeg veka. Da biste se popeli na vrh manastira, morate preći 900 stepenika, što nikako nije lako. Tokom Francuske revolucije, kaluđeri napuštaju manastir, i on je pretvoren u zatvor, međutim vraćena mu je namena nekoliko godina kasnije. Danas se nalazi  na UNESCO-voj listi svetske baštine.