Italija

VenecijaVenecija

Venecija je grad na severu Italije koji je sagradjen na više od 100 malih ostrva koje povezuje oko 400 mostova. Tradicionalan način putovanja po gradu je gondolom. Venecija predstavlja najveću stambenu površinu bez automobila. Postoji zakon da gondolijeri moraju biti isključivo iz Venecije. Gondole se izrađuju ručno, od drveta koje se farba u crnu boju. Po venecijanskoj tradiciji, parovi koji se voze u gondoli moraju se poljubiti ispod svakog mosta i to će im doneti večitu sreću.

Karneval u Veneciji je najpopularniji karneval u Evropi i u prošlosti je bio čarobno vreme koje razbija sva društvena pravila i norme. Ljudi su se međusobno pozdravljali sa 'Dobro jutro, gospodjo Maska!' tako da nije postojao identitet, pol i društvena klasa, bilo je bitno samo učestvovati u jednoj velikoj karnevalskoj iluziji!


CalcioCalcio

Fudbal je nacionalna strast u mnogim zemljama, pogotovo u Italiji. Opšte je poznata italijanska reč za fudbal- calcio. Italijanski ljubitelji fudbala imaju mnogo razloga da budu zadovoljni. Nacionalni tim njihove zemlje je osvojio Svetsko prvenstvo četiri puta, jedino je Brazil uspeo da osvoji jednu titulu više. Pored toga stalno je rangiran medju najboljima na svetu. Tradicionalna boja italijanskog nacionalnog tima je plava, pa su i sami igrači poznati kao azzuri (plavi na italijanskom). Ova boja se tradicionalno povezuje sa kraljevskom dinastijom koja je ujedinila Italiju 1861.godine.


KoloseumKoloseum

Jedno od 7 novih svetskih čuda zapravo se zove Flavijev amfiteatar, zato što je radove na njemu započeo Vespazijan iz porodice Flavijevaca 72. godine, a završio ih njegov sin Titus, osam godina kasnije. Smatra se da naziv Koloseum potiče od kolosalne skulpture cara Nerona, koja se nalazila ispred građevine.

U amfiteatru su se održavale borbe gladijatora, borbe sa divljim životinjama, ali i simulacije pomorskih bitki, pri čemu bi Koloseum bio ispunjen vodom. Mogao je primiti 50 000 gledalaca, koji su na tribinama sedeli strogo odvojeni po statusu. U slučaju evakuacije tolikog broja ljudi, stadion se mogao isprazniti za svega desetak minuta. Činjenica kojom se mnogi današnji stadioni ne mogu pohvaliti. Poslednje zabeležene borbe održane su u 6. veku.


KuhinjaKuhinja

Hrana je nesumnjivo veoma značajan deo italijanske kulture. Poznata je i omiljena u svim delovima sveta i veoma često kopirana. Italijanska kuhinja je podjednako zdrava i ukusna i bazira se na prirodnim sastojcima.

Pica je nastala u Napulju u 18. veku. Prvobitno pica je pravljena samo od suvog testa koje je imalo pljosnati oblik i jeli su je siromašni ljudi. 1889.god. dok je kraljica Margarita obilazila zemlju, probala je ovu prvobitnu picu i toliko joj se svidela da je naredila svom kuvaru da joj pravi picu na razlicite načine. Kuvar je rešio da napravi picu koja će imati boje kao italijanska zastava- mocarela sir (bela boja), paradajz (crvena boja) i bosiljak (zelena boja). Zatim je kraljici u čast nazvao picu po njoj -margarita.


UmetnostUmetnost

Od neverovatnih vizantijskih mozaika u crkvama u Raveni do grčkih hramova na Siciliji i rimskih amfiteatara, italijanska umetnost pokazuje neverovatno bogatstvo u svim svojim formama i neprekidno izaziva divljenje u očima posmatrača. Italija je domovina Donatela, Tintoreta, Ticijana, Dantea, Botičelija, Mikelandjela, Bokača, Petrarke i mnogih drugih neverovatnih umetnika.

Jedno od najpoznatijih dela italijanske umetnosti je Sikstinska kapela. Ono što privlači turiste nije spoljašnjost i arhitektura ove građevine, već njena unutrašnjost. Predstavlja remek delo renesansne umetnosti, a naslikao ju je Miklenađelo. Više od četiri godine mu je trebalo da završi  tavanicu, i većinu tog vremena je proveo ležeći. Slike sadrže scene iz starog i novog zavoda, a u sredini je naslikano stvaranje sveta u devet slika. Od kojih je najpoznatija slika Stvaranja Adama, čuvena slika u kojoj bog Adamu daje život dodirom.