Srbija

GučaExit-Guča

Exit i Guča predstavljaju dva najznačajnija festivala muzike u Srbiji. Bez obzira koju muziku volite, možete se fenomenalno provesti gde god da odete.

Exit se održava svakog jula u prelepoj i magičnoj tvrđavi iz XVIII veka. Prvi Exit je održan 2000. godine i od tada svake godine raste u sve veći i posećeniji festiva. Festival ima i naziv Država Exit – država za one koji dele iste vrednosti, svest o okolini, toleranicji i otvoreni su za različite kulture, spremni da svet učine boljim mestom, a pre svega da se zabave. Pored muzike, svake godine Exit se bavi aktuelnim psihološkimi ideološkim temama.

Sa druge strane je Guča, takođe poznat kao Dragačevski sabor. To je festival trube sa tradicijom od pedeset godina koji se održava jednom godišnje u avgustu u mestu Guča. Jedan je od najprepoznatiljivijih brendova Srbije. Svake godine ovo malo mesto od oko 2000 stanovnika poseti više stotina hiljada zaljubljenika u trubu i dobar provod. U zvucima trube uživaju kako domaći tako i strani posetioci, u zabavi koja traje neprekidno.


KalemegdanKalemegdan

Najlepši i najveći beogradski park, Kalemegdan je istovremeno i najznačajniji kulturno-istorijski kompleks u kojem dominira Beogradska tvrđava, iznad ušća Save u Dunav. Naziv Kalemegdan odnosi se na prostrani plato oko Tvrđave koji je 80-tih godina 19. veka  pretvoren u park. Naziv potiče od turskih reči kale – polje i megdan – borba.

U svojoj dugoj istoriji, Kalemegdan je rušen preko četrdeset puta, a posledice osvajanje su vidljive na danšnjem izgledu tvrđave. Na određenim mestima može se videti nekoliko slojeva zidina različite strukture i gradnje koji potiču iz različitih istorijskih perioda. Svako od osvajača je ostavio pečat svoje kulture.

Na Kalemegdanu se nalazi jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda – Pobednik. Delo je vajara Ivana Meštrovića koje je zamislio da postavi petostepeni stub, simbol petovekovnog ropstva pod turcima na čijem bi vrhu stajao Pobednik. Trebalo je da bude postavljen na Terazija, ali neki građani su se bili protiv toga da naga figura stoji u centru grada. Pobednik je 1928 postavljen na Kelemegdanu povodom proslave stogodišnjice proboja Solunskog fronta.


Đavolja varoš Đavolja varoš

Đavolja varoš je spomenik prirode koji se nalazi na planini Radan, na jugu Srbije. Čine je zemljane figure, oblika kule koja na vrhu imaju kamene kape. Ima ih više od dve stotine, od dva do petnaest metara visine, i od pola do tri metara širine.

Jedna od najzanimljivijih legendi nastanka je o komenim svatovima. Naime ljudi su po nalogu Nečastivog rešili da venčaju brata i sestru. Da bi to bilo sprečeno umešala se bojžija sila koja ih je okamenila i ostavila kao svedočanstvo da ni jedan greh neće proći nekažnjeno.

Pored zemljanih figura tu se nalaze dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom. 1959. godine  stavljen je pod zaštitu države, a a 1995. godineje Uredbom Vlade Republike Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite – spomenik prirode.


Hram Svetog SaveHram Svetog Save

Hram Svetog save je najveća pravoslavna crkva na Balkanu, a druga u svetu. Nalazi se u Beogradu, na takvom mestu da je vidljiv sa svih prilaza gradu. Posvećen je Svetom Savi, osnivaču srpske pravoslavne crkve. Smatra se da su na ovom mestu spaljene njegove mošti 1594. godine, a 1894. je odlučeno da su tu izgradi crkva. Sa gradnjom nije početo sve do 1935, posle nekoliko konkursa. U toku drugog svetskog rata prekinuto je sa radovima, a nemačka vojska, partizani i crvena armija su koristili hram kao parkiralište i magacin. Konačno je 1985. nastavljeno sa radovima. Do sada je završena spoljašnjost sa mermerom i granitom, a unutrašnjost će biti od mozaika. Hram je isključivo građen od donacija. Visina je 82 metara, sa krstom na vrhu kupole. Hram može da primi oko deset hiljada vernika.


RekeReke

Beograd leži na ušću dve velike reke, Save i Dunava. Dužina obale je oko 200 kilometara, ali još uvek nije u potpunosti iskorišćen njihov kapacitet. Na tom području se nalazi 16 rečnih ostrva, od kojih su najpoznatija Ada i Veliko ratno ostrvo.

I Dunav i Sava protiču kroz nekoliko država, a Dunav je druga po površini reka u Evropi. Beograd se može hvaliti i dičiti svojim rekama. Ali upravo mu je i taj položaj donosio mnogo nevolja kroz istoriju. Bio je puno puta napadan, osvajan i branjen.

Veliko ratno ostrvo je od davnina značajna vojnostrateška tačka, dok je danas prirodno stanište retkih i ugroženih vrsta, mesto gde se skupljaju zaljubljenici u prirodu.

Kada posetite Beograd, obavezno ga posetite i sa reka ploveći bordićima, jer slika koju će te dobiti svakako je nezaboravna.