Turska

Trbušni plesTrbušni ples

Trbušni ples je veoma stara vrsta plesa nastala u oblasti koja je danas Turska. To je umetnost gde plesačica pokazuje neverovatne veštine kontrole svog tela. Tokom srednjeg veka večeri trbušnog plesa održavane su u haremima Otomanskog carstva. U jednom periodu samo device i muški tinejdžeri koji imaju homoseksualne sklonosti su mogli učiti ples, ali kasnije je bilo svima dostupno. Što se tiče kostima, naročito 70-tih i 80-tih turski nisu bili na dobrom glasu zbog prenaglašenog seksipila i zamerano je da su bili previše kratki. Kostim se obično sastoji od dekorisanog brushaltera i suknje sa pojasom.

Trbušni ples omogućuje ženi da izrazi svoju ženstvenost i da otkrije prirodu pokreta svog tela. Ples je duboko povezan sa instrumentima i muzikom. Čar je u tome da muzika i pokreti budu u harmoničnom skladu i da se svaka nota prenese publici kroz pokret.

Danas se turski stil trbušnog plesa izvodi u restoranima, na turskim večerima i veoma je zanimljiv, posebno turistima. Izvodi se uz dinamičnu, često živu, modernu muziku, energičan je. Najpoznatije Turske plesačice su Sema Yildiz, Didem, Asena.


HamamHamam

Tursko kupatilo ili hamam svakako predstavlja važan segment turske kulture. Ova kupatila su popularna već vekovima, a mnoga od njih su preživela od Helenskog i Rimskog perioda. U doba Osmanskog carstva bila su mesto gde su se ljudi opuštali i družili, gde su se vodili važni razgovori, sklapali poslovi i prijateljstva. U tradicionalnom hamamu muškarci i žene su strogo bili odvajani, toliko da su maseri morali biti istog pola kao i klijent. Imali su različite dane za odlazak u hamam ili različite sate.

Danas je ovo promenjeno i prilagođeno turistima. I sam izgled hamama je drugačiji. Danas je on napravljen da bude funkcionalan, dok su ranije oni bili prava remek dela arhitekture, naročito oni koje su sultani pravili za svoje potrebe, izgrađeni u mermeru sa bogatom dekoracijom. Iako danas nisu popularni kao nekada, svakako su i dalje deo svakodnevnog života i u svakom turskom gradu postoji bar po jedan hamam.


ObalaObala

Turska može da se pohvali velikom i raznolikom obalom. Na severu je Crno more, a na jugu Egejsko i Sredozemno. Morska obala je dugačka preko 8000 kilometara i ima preko 300 plaža sa plavom zastavom, što znači da zadovoljava standardne Evropske Unije za čistoću. Tursko more je poznatije kao Tirkizna obala zbog neverovatne boje mora. Najduža plaža Sredozemnog mora nalazi se u Antaliji i dugačka je 18 km, pod zaštitom je Turske vlade jer je to mesto gde se razmnožavaju kornjače. U Alanji se nalazi Kleopatrina plaža, koja je bila svadbeni poklon Marka Antonija Kleopatri.


Aja SofijaAja Sofija

Jedna od najlepši građevina sveta i svedok stvaranja istorije nalazi se u Istanbulu (Carigradu), gradu susreta istoka i zapada. Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti prvenstveno je izgrađena kao crkva i predstavlja remek-delo vizantijske arhitekture i umetnosti. Gradnju je započeo Car Konstantin Veliki a završio Car Justinijan 537. godine. Gradilu su je dva matematičara. Do gradnje Seviljske katedrale 1520. godine bila je najveća crkva na svetu. Pošto su Osmanilije zauzele Carigrad, 1453. je pretvorena u džamiju i naredhin pet stotina godina bila jedna od najvažnijih džamija u Istanbulu. 1935. Kelam Ataturk ju je pretvorio u muzej što je i danas. Turisti celog sveta dolaze da joj se dive i nikoga ne ostavlja ravnodušnim svojom lepotom i veličanstvenošću.


PamukalePamukale

Pamukale, što na turskom znači ''pamuk dvorac'' nalazi se u Egejskom regionu, u jugozapadnom delu Turske, na dnu doline gde se sreću reke Licius i Maender. Ruševine drevnog grada Hierapolisa su iznad kalcifikovane litice na oko 150 do 300 metara iznad doline. Brdo je prekriveno kalcifikovanim bazenima stvorenim tokom hiljada godina od mnogobrojnih vrela. Kad voda izgubi ugljen-dioksid ostavlja krečnjačke depozite različitih boja i oblika koji čine terase sa bazenima po čemu je i dobio naziv. Milenijumima je verovano da ove vode imaju moć isceljenja. Kako voda dolazi iz izvora ispod, održava konstantnu temperaturu od oko 35 stepeni.